Рисувана торта с лалета - Tulips Painted Cake





Тази година имах отново честа и удоволствието да приготвя цветна торта за дамата с люляковата торта от миналата година. Обади се дъщеря и, леко притеснена дали ще е възможно да направя торта за рождения ден на майка и. Притеснението идваше от съвпадението на личния празник с Великден. С добро планиране и няколко часа по-малко сън, направих тортата - за ден по-рано- за да няма притеснения в празничния ден нито в техния дом, нито в моя. Тортата е със същия вкус, който им е харесал и пак цветя- любими на майка и. Тази година избрах лалета. Аз самата ги обожавам - многообразието от форми и цветове, дори ароматът им ми харесва. Имах свобода на действие, а в такива случай като че ли отговорността, която нося е по-голяма, но пък тази свобода дава и крила на идеите  и лекота на изпълнението. Яница беше очарована и се надявам, да е изненадала приятно майка си. Пожелавам им прекрасен празник, много усмивки и поводи да бъдат заедно!














За  торта с диаметър 22 см и височина 18 см на използвах тази рецепта 3 пъти

Продукти:

* 200 гр самонадигащо се брашно или обикновено с 1 ч.л. бакпулвер.
* 50 гр нишесте, царевично или от тапиока
* 150 гр. фина захар
* 100 гр меко масло
* 50 мл. олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 4 яйца-разделени
* 1 с.л. настъргана лимонова кора
*1 с.л. настъргана кора от лайм
* 2 с.л. лимонов сок


Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 С.
2.Намажете формата  с масло и поръсете с брашно, за лесно отделяне.
3.Разбийте маслото, олиото, 2/3 от захарта на пухкав, нежен крем.Добавете лимоновия сок и цитрусовите кори, разбийте отново. 
4.  Прибавете един по един жълтъците с непрекъснато разбъркване.
5. Разбийте белтъците с 2 ч.л.лимонов сок на сняг. Добавете останалата 1/3 от захарта и разбийте до гладка лъскава смес.
6. Прибавете с редуване белтъчната смес и пресятото брашно и нишесте като  разбърквате на бавни обороти.
7. Изсипете във форма и загладете. Поставете да се пече. Печете до суха клечка около 20-30 минути.
8. Извадете и оставете да се охлади във формата около 5 минути.
9. Извадете за окончателно охлаждане на решетка. 
10. Преди сглобяването изравнете блатовете, т.е. отрежете евентуално изпъкналата при печене средна част и разполовете блатовете, като използвате нож за хляб или силно опънат конец.

Блатовете може да се изпекат предварително. Аз изпекох предния ден и след като се охладиха опаковах в свежо фолио.

Докато блатовете се  пекат и охлаждат пригответе сиропа за овлажняването на блатовете:

Лимонов сироп за блатовете:
* 90  гр. захар
* 150 мл. вода
* 100 мл. лимонов сок
* 1-2 капки етерично масло от лимон или ампула на Йоткер-лимон- по желание
Поставете в тенджерка всички съставки, без етеричното масло, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи захарта. Есенцията добавете накрая. Оставете леко да се охлади. Ако  е необходимо преди да използвате загрейте леко. Сиропът трябва да е топъл, но не врящ.
Кремът за тортата се приготвя последен, тъй като е с желатин и трябва да се стегне окончателно в самата торта.




Пълнеж на  тортата:

* 1000 г маскарпоне
* 400 мл кокосова сметана 
* 150 мл  сироп от вишни
* 100-120 г кокосови стърготини- неподсладени
* 500 г пресни ягоди, нарязани на кубчета/ зарчета
* 20 г желатин

1. Накиснете желатина в 100 мл студена вода за около 10 минути. Стопете внимателно на водна баня и добавете към ягодовия сироп.
2. Маскарпонето се разбива и към него се добавя на части кокосовата сметана. Разбива се докато се усвои.
3. Към кокосовата смес добавете при непрекъснато разбиване  сиропа с желатина.
4. Прибавете кокосовите стърготини. Разбъркайте отново.
5. Накрая добавете нарязаните ягоди и разбъркайте леко.

Ако за пръв път правите торта  с желатин и се притеснявате дали ще се стегне, дали е достатъчно желатина, дали не сте го сварили на водната баня, т.е. дезактивирали, направете проба. Вземете лъжица от сместа и поставете в чинийка във фризера. Извадете след 5-6 минути.
Сглобяване на тортата:

1. Изберете подходяща чиния или подложка, в която ще поставите тортата. Най-добре съвсем плоска, която ще е подходяща за покриването с фондан.
2. Поставете блат, сиропирайте с 5-6 с.л лимонов сироп. Поставете регулиращ се ринг.  Тъй като кремът е с желатин, а това  би могло да създаде проблеми при измазването на тортата с маслен крем, шприцовах с 1 см кръгъл накрайник по диаметъра на всеки  блат тясна ивица от маселния крем за измазване. По тази причина направих по-голямо количество от него. Поставете крем- пълнеж - слой, с дебелина приблизително половината от височината на блата. Ако искате да сте абсолютно прецизни претеглете цялото количество и разделете на 5 равни части.Сложете следващия блат. Леко притиснете и повторете.Поради височината на тортата използвах два ринга.  Последния блат поставете с дъното нагоре и върху него не поставяйте крем. Всъщност не би трябвало да имате повече крем.Сиропиарйте леко .Покрийте тортата със свежо фолио и поставете в хладилника за няколко часа. 
3. Преди поставянето на фондана, тортата трябва да се измаже гладко с маслен крем. Аз използвах:

* 700-750 г меко краве масло
* 100-130 мл млечна сметана
*  около 600 г пресята пудра захар

Маслото се разбива и постепенно се добавят пудрата захар и от време на време по лъжица от млечната сметана.. 

4. Стегната торта се освобождава от ринговете и внимателно се измазва с масления крем. Поставя се отново в хладилника за около половин-един час. Покрива се с разточения фондан и се украсява по желание.





Украсяване на тортата:

* захарен фондан Satin Ice Fondant  -бял- около 1,500 кг
* специална моделираща маса за  цветя Satin Ice Gum Paste 
* ютийка/ шпатула за заглаждане на фондана
не се използва цялото количество но  е необходимо за да покриете успешно тортата.
* хранителни прахообразни бои в нюанси на лилаво, цикламено и зелено, жълто, бяло
* медицински спирт за разтваряне на боите, колкото по-висок е градуса, толкова по-бързо ще засъхват рисунките
* кръгли четки с различна дебелина 
* палитра или обикновена чиния
* ютийка за заглаждане на фондана
* нож за пица на колело
* точилка - дебела и тежка, по възможност незалепваща
* точилка малка и незалепваща за цветята  и листата



Коментари

  1. Моята художничка пак е направила чудо! Прекрасна торта, Бети! Фантастична красота! Христос Воскресе!

    ОтговорИзтриване
  2. Христос воскресе, Бети!

    Точно в твой стил, много красота!

    ОтговорИзтриване
  3. Останах без думи, Бети!...
    Разкош, красота и много стил!
    Поздравления за златните ти ръце!
    Светли Великденски празници!
    Здраве и благоденствие нека има винаги във вашето семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, сърдечно благодаряяяяя за хубавите пожелания и комплименти!

      Изтриване
  4. Oh Bety, this cake looks wonderful. Just perfect for spring. Love all the pretty colors swirling around. I wish I could have a piece right now to go with my tea. Looks so Yummy.

    Happy May Day!

    love, ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  5. Приказно красива торта-поздравление,Бети!
    Аз все се каня да направя рисувана торта,но кагота реша има къде да погредна...Хубави Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Живи! Давай смело с четката...:)

      Изтриване
  6. Прекрасна е тортичката, Бети! Всичките ти рисувани торти са произведения на изкуството!
    Светли празници и сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  7. Поредната уникална торта, Бети - изящество, класа, финес...
    Честито Възкресение Христово с пожелания за здраве,
    мир, любов и светлина, много радост, щастие и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудя се ко си първо ти - художник или кулинар, при всички случаи и двете са страхотна симбиоза!

    ОтговорИзтриване
  9. И Христос Воскресе, Бети, пропуснах, направо ми отвя акъла ти...! Бъди здрава!

    ОтговорИзтриване
  10. Pero que tarta tan bonita, seguro que la cumpleañeras quedó encantada. Eres una artista. Felicidades

    ОтговорИзтриване
  11. Picturesque. I am curious how it looks like inside.

    ОтговорИзтриване
  12. Hi Aga! &| I expect the picture, but still - the cake is pale yellow, cream - pink purple with pieces of fresh strawberries

    ОтговорИзтриване
  13. Лелеее, страхотно е! Прилича на гоблен! Поздравления и весел празници :)

    ОтговорИзтриване
  14. Не торта, а произведение на изкуството! Прекрасна е просто! Мога ли да поръчам торта са годишнина от сватба? Много ми харесват нещата, които правиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кари!
      Имейлът ми е bianka.h.yovcheva@gmail.com

      Изтриване
  15. Нямам думи! Тази торта е вълшебство!!! Възхищавам се на хора, които освен талант имат и стил.

    ОтговорИзтриване
  16. Wow amazing cake!! Beautiful pictures! =)

    NEW POST on http://whattostyle.blogspot.com/

    xoxo,
    Jessica

    ОтговорИзтриване
  17. Вместо лалета не може ли с розички? :D

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте Бети тази торта много ми хареса като съставки. Бих искала да направя за рожден ден. Тортата трябва да е за 25 парчета. Бихте ли ме ориентирали форма с какъв диаметър мога да ползвам и дали пропорциите се запазват, защото кремът тук е в голямо количество?

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей ,Руми! Кремът е за цялата торта с 3 блата, изпечени по рецептата за блата.Всеки блат се разполовява. Аз исках висока торта, за да мога да нарисувам лалетата. Има различни стандарти за парче торта и начини на рязане.Може да направите торта с диаметър 30 см и височина 8 см за 25 порции. Може би ще трябва да изпечете два пъти блата и според желанието за количество крем и дали ще разделите изпечените блатове да намалите крема на 1/3 или 1/2 От посочения в рецептата.Както казах има много начини за порциониране на торта, които е трудно да обясня тук. Отворете например Pinterest и напишете в търсачката : cake serving sizes ще ви излязат множество илюстрации , схеми с размери и порции.

    ОтговорИзтриване
  20. Бети много ви благодаря за бързият отговор, надявам се вкусът да е ммммммм както се казва, желая ви приятен ден!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни